З метою визначення якісних показників зерна cтворено відділ визначення біохімічних і технологічних показників сільськогосподарських культур. Свою діяльність відділ проводить згідно вимог ДСТУ ISO 10012:2005, що засвідчує свідоцтво про відповідність № LC 37/2020 від 16 липня 2020 року, чинне до 16 липня 2023 року.
Відділ забезпечений новітнім лабораторним обладнанням для проведення аналізування таких сільськогосподарських культур, як: пшениці озимої (ярої) м’якої, жита, ячменю (для продовольчих та кормових цілей), тритикале, вівса, проса, кукурудзи, ріпаку, сої, гречки, гороху, ріпаку, соняшнику, шроту соняшникового за наступними показниками:
1. Визначення масової частки білку.
2. Визначення масової частки сирої клейковини.
3. Визначення склоподібності.
4. Визначення числа падіння.
5. Визначення натури зерна.
6. Визначення вологості
7. Визначення якості клейковини.
8. Визначення зернової, смітної та олійної домішок
9. Визначення зараженості шкідниками.
10. Визначення крупності зерен.
11. Визначення типового складу зерна кукурудзи.
12. Визначення масової частки олії.
13. Визначення органолептичних показників зерна.
Вартість зазначеного комплексу лабораторних досліджень визначається відповідно до Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 13.02.2013 року №96 (у редакції наказу від 21.01.2016 №18) «Розміри плати за послуги, які надаються бюджетними установами, що належать до сфери управління Державної ветеринарної та фітосанітарної служби, з питань охорони прав на сорти рослин».
Для проведення вищезазначених досліджень необхідно укласти договір про надання послуг та надати:
- заявку встановленого зразка;
- зразок зерна (не менше 2 кг для зернових і зернобобових та не менше 1 кг для дрібнонасінневих олійних культур);
- документ, що підтверджує оплату наданих послуг.
За результатами лабораторних досліджень замовнику видається Протокол визначення показників якості зерна. |