П`ятниця, 26.04.2024, 12:24
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Архів записів
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Державна установа
    "Луганська обласна
    фітосанітарна
    лабораторія"
    Головна » 2020 » Лютий » 11 » Увага! Небезпечний карантинний організм на території Луганської області!
    10:13
    Увага! Небезпечний карантинний організм на території Луганської області!

    На території Луганської області було виявлено та ідентифіковано карантинний організм відсутній в Україні - ясеневу смарагдову вузькотілу златку.

    Вогнище шкідника було виявлене спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Луганської області та підтверджено лабораторними дослідженнями фахівцями Державної установи «Луганська обласна фітосанітарна лабораторія» та Державної установи «Харківська обласна фітосанітарна лабораторія».

    Уражені личинками златки дерева ясена пенсільванського вперше виявлені 12 вересня 2019 року на території  Загальнозоологічного  заказника місцевого значення «Гераськівський» (Ліс - Старокожівське урочище), що розташований на території Гераськівської сільської ради Марківського району Луганської області та обслуговується ДП «Біловодське лісомисливське господарство». При здійсненні посилених заходів з моніторингових обстежень 25 листопада 2019 року виявлено збільшення площі зараження златкою на 8.3 га. Всього 13,3 га.

    Відомо, що ясенева смарагдова вузькотіла златка (ЯСВЗ) є агресивним стовбуровим шкідником, який спроможний заселяти дерева (ясень, горіх та деякі інші породи листяних порід дерев) без видимих ознак ослаблення, що прискорює їхній відпад. За високої щільності поселень загибель дерева може наставати на другий рік. Великі дерева златка здатна заселяти поступово протягом декількох років, викликаючи їхнє поступове ослаблення.

    Жуки вилітають у червні для проходження додаткового живлення листям ясена. Самці літають 2 тижні, а самиці-3тижні.Яйця відкладають у тріщини кори. Плодючість кожної самиці складає 60-90 яєць. Після відродження личинки прогризають кору та починають свій шкодочинний шлях у стовбурі. Ходи личинки спиралевидні.

    Зимує шкідник у фазі личинки під корою. Навесні шкідник заляльковується і через певний період часу вилітає. Генерація однорічна.
    Ясен забезпечує шкідникові проходження повного циклу біологічного розвитку. Протягом 1-2 років заселений ясен всихає.

     

    За поданням Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області,

    Розпорядженням голови Марківської районної державної адміністрації запроваджено карантинний режим та затверджено план фітосанітарних заходів по знищенню вогнища карантинного шкідника площею 5 га. З метою організації термінових заходів в природоохоронній зоні та дотримання законності при здійсненні ліквідації вогнища було погоджено ліміти на використання природних ресурсів в Міністерстві енергетики та захисту довкілля України та Департаменті екології та природних ресурсів Луганської обласної військово-цивільної адміністрації.

    Відповідно вимог частини 6, 9-1 ст.   Закону України «Про природно-заповідний фонд України» погоджено дозвіл на вирубку уражених дерев та отримано лісорубний квиток від 8 жовтня 2019 року.

    З 9 по 12 жовтня проведено санітарну вирубку ясенів та знищення ураженої златкою деревини на території що обслуговує ДП «Біловодське лісомисливське господарство».

     

    Шкідливість златки загрозливо велика. Традиційні хімічні методи боротьби не дають необхідного результату і не дозволяють зупинити подальше поширення ЯСВЗ. Єдиним способом знищення златки на даний момент залишається вирубка і знищення уражених дерев.

    Переглядів: 450 | Додав: lugfitolab | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    avatar
    uCozCopyright MyCorp © 2024