Відповідно до ДСТУ 3355-96 «Продукція сільськогосподарська рослинна. Методи відбору проб у процесі карантинного огляду та експертизи»
Назва сільськогосподарської продукції | Розмір середньої проби |
|
|
Кукурудза: - в зерні - в качанах |
1500 г. 25 шт. |
Пшениця, жито, ячмінь, овес, рис | 1000 г. |
Просо, чумиза, гречка | 500 г. |
Могар, сорго, просо африканське | 250 г. |
|
|
Боби кінські | 2000 г. |
Горох, квасоля, нут, сочевиця, чина, маш, соя, арахіс | 1000 г. |
|
|
Вика, люпин, пелюшка, еспарцет | 1000 г. |
Буркун, конюшина, люцерна, серадела, перелет, суданська трава | 250 г. |
Стоколос, чина лісова | 100 г. |
Грястиця збірна, житняк, костриця, райграс, тимофіївка | 150 г. |
Польовиця, тонконіг | 30 г. |
|
|
Буряки столові, цукрові і кормові | 800 г. |
Кавуни, кабачки, патісони, гарбузи | 500 г. |
Огірки, дині | 250 г. |
Артишок, шпинат, цибуля-чорнушка | 100 г. |
Цибуля-сівок, часник | 1500 г. |
Кріп, петрушка, селера, пастернак, ревінь, щавель, кмин, морква, помідори, капуста, редька, редиска, салат та інші | 30 г. |
|
|
Люпин, настурція, горошок запашний, аспарагус, гарбузи фігурні, пальма | 500 г. |
Крупнонасіннєві – нагідки, немофіла, цикламен, жоржини однорічні | 50 г. |
Середньонасіннєві – айстра, чорнобривці, агератум, алісум, гвоздика, геліотроп, кларкія | 15 г. |
Дрібнонасіннєві – петунія, бегонія, лобелія, тютюн запашний, портулак | 1 г. |
Матеріал для букетів | |
Квіти, гілки, листя зрізані | 15 шт. |
|
|
Крупнонасіннєві – абрикос, слива, алича, дуб, граб, кедр | 1000 г. |
Середньонасіннєві – яблуня, груша, айва, горобина, жимолость, бересклет, клен, сосна, ялина | 100 г. |
Дрібнонасіннєві – тополя, смородина, шовковиця, туя, береза | 20 г. |
Садивний матеріал | |
Саджанці, відводки, живці | 15 шт. |
Цибулини, бульби, бульбо-цибулини, кореневища | Від 25 до 30 шт. |
|
|
Рицина, арахіс-боби, пальми ста | 1500 г. |
Соняшник, бавовник, какао-боби, кофе-зерно | 1000 г. |
Коноплі, льон, сафлор | 500 г. |
Бамія, канатник | 200 г. |
Гірчиця, кунжут, лялеманція, перилла, ріпак, рижій | 100 г. |
Гвайюла, кендир | 40 г. |
Хміль, цикорій | 50 г. |
Мак, тютюн | 20 г. |
|
|
Цитрусові й тропічні крупноплідні – ананаси, грейпфрути, гранати, кокосові горіхи, банани | 15 шт. |
Крупноплідні – айва, груші, яблука, персики, нектарини, абрикоси, сливи | 75 шт. |
Середньоплідні – апельсини, лимони, хурма, ківі, мандарини, фейхоа, інжир | 50 шт. |
Дрібноплідні – абрикоси, алича, сливи, черешні, вишні, кизил, ягоди (суниці, полуниці, смородина, аґрус та ін.) | 2500 г. |
Виноград | 15 грон |
Волоські горіхи, фундук, ліщина, мигдаль | 1000 г. |
Баклажани, помідори, перець, огірки | 125 шт. |
Баштанні – кавуни, дині, кабачки, гарбузи | 25 шт. |
Коренеплоди – картопля, морква та ін. | 30 шт. |
|
|
Крупи – рисові, гречані, пшеничні, перлові, вівсяні, пшоно, макаронні вироби та ін. | 1500 г. |
Борошно | 1000 г. |
Дерть, висівки, макуха, комбікорм | 1500 г. |
Сухофрукти та сушені овочі | 1500 г. |
Спеції, прянощі (перець чорний, кориця, імбир, хмелі-сунелі та ін.), лікарські рослини сушені | 500 г. |
|
|
Рослинно-волокнисті матеріали – бавовна-сирець, волокна (куделя) льону, конопель та ін. | 1000 г. |
Змітки зі складі і транспортних засобів, з картоплі і коренеплодів, ґрунт, біогумус, органічні добрива | 100 см3 (г) |
Стандарт поширюється на продукцію рослинного походження, яка імпортується в Україну, перевозиться транзитом через територію України чи всередині країни з різних зон та експортується. Вимоги цього стандарту є обов'язковими для підприємств, установ і організацій, а також для громадян-суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності та видів діяльності.
Якщо розмір зразка не відповідає зазначеним стандартам його повертають і експертиза не проводиться.
Розміри середніх зразків від лісоматеріалів, пиломатеріалів та дерев’яного пакувального матеріалу
(Згідно Наказу Головної державної інспекції з карантину рослин України №59 від 11 квітня 2012 р. - Методика проведення обстеження лісових насаджень, огляду та відбору зразків лісоматеріалів, деревини та виробів з неї).
- Зразок стружки або тирси становить 100 мл (см3);
- Зразок деревини хвойних порід для виявлення нематоди повинен мати такі розміри 5х5х10 см ;
- Зразок від партії обрізних пиломатеріалів становить 10 – 20 см завдовжки в кількості 2 – 3 шт та вагою до 2 кг ;
- Пакувальний матеріал :
а ) від термічно оброблених заготовок пакувального матеріалу відбирається 1 заготовка від партії, що одночасно завантажувалась у сушильну камеру ;
б ) при ввезенні імпортного пакувального матеріалу з ознаками шкідників чи хвороб вирізаються уражені частини.
Розмір середньої партії насіння відповідно ДСТУ 2138-2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості»
Норми граничної маси партії і проб насіння
культура |
Максимальна маса партії (контрольної одиниці),кг (+-5%) |
Мінімальна маса проби , г | |||
середньої | робочої | ||||
для визначення | |||||
посівних якостей (+-10%) |
вологості | чистоти | вмісту інших видів | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Амарант Amaranthus spp | 2000 | 50 | 50 | 1 | 10 |
Артишок Cynara scolymus | 5000 | 50 | 50 | 20 | 50 |
Базилік Ocimum bsilicum | 2000 | 25 | 25 | 4 | 25 |
Баклажан Solanum melongena | 10000 | 50 | 50 | 5 | 50 |
Бамія Hibiscus esculentus | 10000 | 250 | 250 | 50 | 250 |
Безкрильниця розлога Puccinelia distans Parl | 2000 | 50 | 50 | 1 | 10 |
Бекманія звичайна Beckmannia eruciformis |
10000 | 25 | 50 | 2 | 20 |
Боби кінськи Vicia faba L. | 25000 | 1000 | 100 | 1000 | 1000 |
Боби овочеві Vicia faba | 20000 | 1000 | 100 | 200 | 100 |
Бруква столова і кормова Brassica napus var.rapifera | 1000 | 50 | 50 | 5 | 50 |
Буркун Melilotus spp | 10000 | 50 | 50 | 4 | 50 |
Буряк столовий і кормовий Beta vulgaris L. | 20000 | 500 | 500 | 20 | 500 |
Вика мохната Vicia villosa | 20000 | 1000 | 100 | 100 | 1000 |
Вика паннонська Vicia pannonica Crantz | 20000 | 1000 | 100 | 120 | 1000 |
Вика посівна Vicia sativa L. | 25000 | 1000 | 100 | 140 | 1000 |
Галега східна(козлятник) Galega officinalis L. | 1000 | 250 | 50 | 20 | 200 |
Ганус овочевий Pimpinella anissum | 1000 | 50 | 50 | 10 | 50 |
Гарбуз Cucurbita maxita | 25000 | 500 | 500 | 200 | 500 |
Гірчиця Brassica juncea (L.) | 10000 | 40 | 50 | 4 | 40 |
Гірчиця салатна листова Brassica juncea | 10000 | 40 | 50 | 4 | 40 |
Гісоп Hyssopus officinalis | 2000 | 50 | 50 | 5 | 50 |
Горох Pisum sativum L. | 25000 | 1000 | 100 | 900 | 1000 |
Горох овочевий Pisum sativum | 25000 | 1000 | 100 | 200 | 1000 |
Гречка Fagopyrum esculentumMoench | 10000 | 600 | 100 | 60 | 600 |
Грястиця збірна Dactylis glomerata L. | 10000 | 30 | 50 | 2 | 30 |
Диня Cucumis melo | 10000 | 100 | 100 | 25 | 100 |
Ендивій Cichorium endivia | 2000 | 50 | 50 | 4 | 50 |
Еспарцет виколистий (боби) Onobrychis viciifolia Scop | 10000 | 6000 | 50 | 60 | 600 |
Житняк гребінчатий Agropyron cristatum |
10000 | 40 | 50 | 4 | 40 |
Житняк пустельний Agropyron desertorum |
10000 | 60 | 50 | 6 | 60 |
Жито Secale cereal L. | 250000 | 1000 | 100 | 120 | 1000 |
Кабачки,патисони,цукіні Cucurbita pepo | 10000 | 250 | 250 | 50 | 250 |
Кавуни столові і кормові Citrullus lanatus | 20000 | 500 | 500 | 100 | 500 |
Капуста всі види Brassica oleraceae | 10000 | 50 | 50 | 5 | 50 |
Катран степовий Crambe tataria | 2500 | 1000 | 100 | 25 | 100 |
Квасоля звичайна Phaseolus vulgaris L. | 25000 | 1000 | 100 | 1000 | 1000 |
Квасоля овочева і ліма Phaseolus vulgarisP.lunatus | 25000 | 1000 | 100 | 200 | 1000 |
Кервель Anthriscus cerefolium | 2000 | 50 | 50 | 4 | 50 |
Кмин овочевий Carum carvi | 2000 | 50 | 50 | 4 | 50 |
Конюшина біла(повзуча) Trifolium repens LT hybridum. | 10000 | 25 | 50 | 2 | 20 |
Конюшина інкарнатна Trifolium incarnatum L. | 10000 | 80 | 50 | 5 | 80 |
Конюшина лучна червона Trifolium platenseL. | 10000 | 50 | 50 | 4 | 50 |
Костриця (вівсяниця) лучна та очеретяна Festucapr atensis F.arundinacea Schreber |
10000 | 50 | 50 | 4 | 50 |
Костриця (вівсяниця)Овеча Festuca ovina L. | 10000 | 25 | 50 | 2 | 25 |
Костриця (вівсяниця)червона Festuca rubra | 10000 | 30 | 50 | 2 | 30 |
Крес-салат Lepidium sativum | 2000 | 50 | 50 | 4 | 50 |
Кріп Anethum graveolens | 10000 | 50 | 50 | 2 | 50 |
Кукурудза Zea mays L. | 25000 | 1000 | 100 | 900 | 1000 |
Кукурудза цукрова та розлусна Zea mays | 25000 | 1000 | 100 | 200 | 1000 |
Кунжут Sesamum indicum L. | 10000 | 70 | 50 | 7 | 70 |
Лаванда Lavandula officinalis | 2000 | 50 | 50 | 2 | 50 |
Лисохвіст лучний та тростиновий AlopecuruspratensisA.arundinaceus Poir |
10000 | 30 | 50 | 3 | 30 |
Любисток Levisticum officinale | 2000 | 50 | 50 | 4 | 50 |
Люпин Lupinus spp. | 25000 | 1000 | 100 | 450 | 1000 |
Люцерна жовта,синя,синьогібридна,хмельов. Medicago falcate L. M.variaM.lupulina | 10000 | 50 | 50 | 4 | 50 |
Льон культурний Linum usitatissimum | 10000 | 150 | 50 | 15 | 150 |
Лядвенець рогатий Lotus corniculatus L. | 10000 | 30 | 50 | 4 | 30 |
Майоран Origanum majorana | 2000 | 50 | 50 | 0,5 | 50 |
Мак Papavtr somniferum L. | 10000 | 25 | 50 | 1 | 10 |
Мангольд(буряк лист.) Beta vulgaris | 2000 | 50 | 50 | 20 | 50 |
Материнка звичайна(душиця) Origanum vulgaris | 2000 | 25 | 25 | 0,5 | 25 |
Махорка Nicotiana rustica L | 1000 | 50 | 50 | 0,5 | 5 |
Меліса лимона Mellissa officinalis | 2000 | 25 | 25 | 2 | 25 |
Морква столова і корм. Daucus carota | 10000 | 50 | 50 | 4 | 50 |
Мітлиця гіганська біла Agrostis gigantean(alba)L.Roth | 10000 | 25 | 50 | 1 | 2,5 |
М’та Menthe spricataM .piperita | 2000 | 25 | 25 | 1 | 25 |
Нут Cicer arietinum L | 20000 | 1000 | 100 | 120 | 1000 |
Овес посівний Avena sativa L. | 25000 | 1000 | 100 | 120 | 1000 |
Огірки Cucumis sativus | 10000 | 100 | 100 | 20 | 100 |
Огіркова трава Borago officinalis | 5000 | 100 | 100 | 10 | 100 |
Острогін Artemisia dracunculus | 2000 | 25 | 25 | 0,5 | 25 |
Очеретянка звичайна(лисохвіст лучний, китник, канарник очеретяний) Phalaris arundinacea (L) Rausch | 10000 | 30 | 50 | 3 | 30 |
Пажитниця (райграс- усі види) lolium spp. | 10000 | 60 | 50 | 4 | 50 |
Пайза (їжовник хлібний) Ehinochloa frumenceaLink | 2500 | 100 | 50 | 5 | 50 |
Пастернак Pastinaca sativa | 2000 | 25 | 25 | 4 | 25 |
Перець солодкий і гіркий Capsicum annuum | 10000 | 50 | 50 | 5 | 50 |
Петрушка Petroselinum crispum | 10000 | 50 | 50 | 2 | 50 |
Пирій безкореневищний Agropyron trachycaulum |
10000 | 80 | 50 | 4 | 80 |
Пирій повзучий Agropyron repens L. | 10000 | 100 | 50 | 4 | 100 |
Пирій сизий Agropyron intermediumL. | 10000 | 150 | 50 | 4 | 150 |
Пирійник (ломкоколосник ситниковий,волосинець)усі види Elymus junceus Fisch | 10000 | 60 | 50 | 5 | 60 |
Просо посівне Panicum milliaceum L. | 10000 | 150 | 50 | 15 | 150 |
Пшениця м’яка і тверда Triticum aestivum L.T .durum Desf | 25000 | 1000 | 100 | 120 | 1000 |
Ревінь Rheum rhaponticum | 5000 | 50 | 50 | 10 | 50 |
Редиска Raphanus sativus | 10000 | 100 | 100 | 10 | 100 |
Редька Raphanus sativus | 10000 | 100 | 100 | 10 | 100 |
Рижій посівний Camelina sativa (L) | 10000 | 40 | 50 | 5 | 40 |
Рис посівний Oriza sativa L. | 25000 | 400 | 100 | 40 | 400 |
Рицина звичайна Ricinus communis L. | 20000 | 1000 | 100 | 500 | 1000 |
Ріпа Brassica rapa | 2000 | 50 | 50 | 5 | 50 |
Ріпак Brassica napus L. | 10000 | 100 | 50 | 10 | 100 |
Салат Lactucf sativa | 10000 | 50 | 50 | 2 | 50 |
Селера Nym.exhort KewAhium graveolens |
2000 | 25 | 25 | 1 | 25 |
Серадела посівна Ornithopus sativus Brot |
10000 | 90 | 50 | 10 | 90 |
Скорцонер Scorconera hispanica | 2000 | 50 | 50 | 5 | 50 |
Соняшник Helianthus annuus L. | 25000 | 1000 | 50 | 200 | 1000 |
Сорго Sorghum bicolor (L.) | 10000 | 900 | 100 | 90 | 900 |
Сорго суданкові гібриди Sorghum bicolor xX S. sudanense | 10000 | 300 | 100 | 30 | 300 |
Сочевиця Lens culinaris Medik | 10000 | 600 | 50 | 60 | 600 |
СояGlycine max Merr | 25000 | 1000 | 100 | 500 | 1000 |
Спаржа Asparagus officinalis | 5000 | 100 | 100 | 20 | 100 |
Стоколос (кострець)безостий та прямий Bromusinermis Leys | 10000 | 90 | 50 | 5 | 90 |
Суданська трава Sorghum sudanense(Piper) Stapf |
10000 | 250 | 100 | 25 | 250 |
Супіриця Brassica napus L. | 10000 | 100 | 50 | 10 | 100 |
Тимофіївка лучна Phleum pratense L. | 10000 | 25 | 50 | 2 | 10 |
Тим’ян Thymus vulgaris | 2000 | 25 | 25 | 1 | 25 |
Томат Lycopersicon Lycopersicum(esculentum) | 10000 | 50 | 50 | 5 | 50 |
Тонконіг болотний тазвичайний Poa palustris L. P. trivialis L. | 10000 | 25 | 50 | 1 | 25 |
Тонконіг лучний Poa pratensis L. | 10000 | 25 | 50 | 1 | 25 |
Тритікале Triticosecale (triticale) | 25000 | 1000 | 100 | 120 | 1000 |
Турнепс Brassica rapa | 2000 | 50 | 50 | 5 | 50 |
Тютюн Nicotiana tabacum L. | 10000 | 25 | 50 | 0,5 | 5 |
Фацелія Phacelia tanacetifolia L. | 10000 | 50 | 50 | 5 | 50 |
Фенхель Foeniculum vulgare | 5000 | 100 | 100 | 10 | 100 |
Фізаліс Physalis | 2000 | 25 | 25 | 4 | 25 |
Цибуля (всі види) Allium spp. | 10000 | 50 | 50 | 5 | 50 |
Цикорій кореневий салатний Cichorium intybus | 2000 | 25 | 25 | 2 | 25 |
Чабер Satureja hortensis | 2000 | 50 | 50 | 2 | 50 |
Чина посівна Lathyrus sativus L. | 20000 | 1000 | 100 | 450 | 1000 |
Шпинат Spinacia oleraceae | 5000 | 100 | 100 | 20 | 100 |
Щавель Rumex acetosa | 10000 | 50 | 50 | 2 | 50 |
Ячмінь Hordeum vulgare L. | 25000 | 1000 | 100 | 120 | 1000 |